Moestuin

Maart 2017

zaaien op de vensterbank

De meeste beginnende liefhebbers zullen het wel kennen: als het voorjaar wordt krijgen we de kriebels en moet er gezaaid worden. Buiten is het nog te koud dus staat de vensterbank al gauw vol. In de potjes staan groene blaadjes te wiebelen op veel te lange en te dunne stengels… Die gaan het straks moeilijk krijgen in de volle grond. In het voorjaar is het binnen vaak te warm, en is het ook niet licht genoeg. Buiten in de tuin krijgen planten de hele dag volop zonlicht, op de vensterbank maar een gedeelte van de dag – alleen als de zon aan de betreffende kant van het huis staat. Door de warmte binnen groeien de zaailingen hard – door het relatieve gebrek aan licht weten ze ook waar ze heen willen: naar het raam toe, daar waar het licht het felste is. Zo krijgen we lange, zwakke plantjes die moeilijk over te planten zijn.
Niet alle soorten hebben er evenveel last van: tomaten hebben veel warmte nodig, die raken niet zo gauw overstuur op de vensterbank. Sla-plantjes zijn hopeloos, die beginnen onmiddelijk na de kieming als een raket te groeien. In zo’n geval is er maar een oplossing: ze moeten de kou in, dat remt de groei. Een koude vensterbank in een onverwarmde ruimte is al een stuk beter. Een beschutte, vorstvrije plek buiten kan ook (koude kas of tunnel).
Voor de snelle groeiers is de vensterbank alleen geschikt voor de kieming – dat gaat lekker snel en goed in de warmte. Staan ze echter boven de grond, dan moeten ze snel naar een koele en lichte plek.zaaien Hieronder enkele opmerkingen per gewas:
sla, andijvie
Dit zijn snelle groeiers – ze mogen kiemen op de warme vensterbank, maar dan moeten ze snel de kou in.
pompoen, courgette, komkommer
Deze gewassen hebben veel warmte nodig om te kunnen kiemen. Daarna gaan ze op de vensterbank ook snel de lucht in. Zaai ze niet te vroeg, ze kunnen toch pas tegen half mei naar buiten.
bonen
Bonen worden binnen ook snel te lang. Ze worden meestal direct in de volle grond gezaaid. Voorzaaien in potten kan wel handig zijn om de bonenvlieg te vermijden of als het buiten lang koud blijft.
erwt, peul, kapucijner, tuinboon
Deze gewassen hoeven vrijwel nooit voorgezaaid te worden, ze kunnen in het vroege voorjaar meteen in de volle grond.
tomaat, aubergine
Deze gewassen doen het goed op de vensterbank – ze kunnen het er wel 2 maanden uithouden en blijven toch stevig. Wen ze voorzichtig aan de felle zon als ze naar buiten gaan.
paprika, spaanse peper
Gaat goed op de vensterbank, maar niet overdrijven. Breng ze naar buiten als het kan, zodat ze steviger worden en aan de zon wennen.
kool
Koolplantjes hebben ook de neiging om snel te lang te worden op de vensterbank. Gelukkig kunnen ze goed tegen de kou, aarzel dus niet om ze na de kieming een nieuw plekje te geven.
wortels, bieten
Liefst niet voorzaaien, maar altijd in de volle grond.

Januari 2017

Sneeuw bedekt onze moestuinen, ergens staat er nog een heerlijke verse boerenkool en piept de knoflook boven de bevroren aarde. De winter is ook mooi maar persoonlijk kan ik niet wachten op het voorjaar om weer zaadjes op te kweken en vroege groenten te zaaien. 9599ac574

Op zondag 19 februari a.s.om 10.00 uur gaan we samen weer kijken hoe we de tuintjes verdelen en hoe we de moestuin wat kunnen aanpassen op de wensen van de bezitters. het middenpad is vaak een doorn in het oog, er groeit veel onkruid en niet iedereen voelt zich geroepen om een stukje bij te houden.Ook het slepen met gieters water is voor sommige moestuinierders vervelend.
Ik hoop jullie dan allemaal te zien en benieuwd of iedereen z’n tuintje wil behouden.
Op zondag 19 maart is er een grote moestuinmarkt in Sint Oedenroode in Brabant, het zou leuk zijn om daar met een groepje naar toe te gaan, meld je hiervoor aan (ook als je gewoon zin hebt om mee te gaan) bij yolandetroost@gmail.com

oktober 2016

moestuin mei 2012

Het seizoen is alweer over en wat hadden we een mooi jaar. Lekker gemest en veel compost om de zanderige grond toch wat te verrijken. De oogst was wisselend, ik hoor een aantal moestuin bezitters zeggen : wat was het en goed seizoen en andere groenten vielen dit jaar wat tegen. Omdat het in september nog mooi weer was begonnen de tomaten en de frambozen weer spontaan te groeien. Zelf had ik nog wat sla geplant en daar eet ik nu nog van. De courgettes gingen als een speer en een buurtbewoonster is spontaan courgette cakes gaan bakken die ongelooflijk lekker zijn, mmm. Ook tijdens de Burendag heeft Veronique met hulp van Nicolette nog groenten kunnen gebruiken voor een lekkere lunch.
De bloemenzee is ook een trekpleister voor buurtbewoners, het staat zo vrolijk hoor ik vaak. Toch moeten we er een beetje voor waken dat we de moestuintjes van onze buren niet vol met bloemenzaad strooien dus tip is om de bloemen voordat ze zaad schieten weg te halen en een mooi plekje te geven op de vaas.
Iedereen is bezig zijn of haar tuin winterklaar te maken, dit kan door groenbemesters te zaaien zoals mosterdzaad, lupines. Zelf heb ik deze maand nog knoflook geplant en de boerenkool, knolselderij en rode kool nog niet geoogst dus ook tot laat in het najaar kun je nog groentes oogsten.

Van een van de moestuin bezitters weet ik dat ze gaat verhuizen dus er komt in ieder geval één tuintje vrij. In februari 2017 gaan we de moestuintjes weer verdelen dus als je een moestuin wilt of ervan af wilt laat het dan weten aan demolentuin@gmail.com

23 mei 2016

Zo, de ijsheiligen gehad. Nu kan alles de grond in. Wat stekjes kunnen ruilen op de stekjesmarkt van afgelopen zaterdag, leuk!

Al heerlijk kunnen genieten van verse spinazie, radijsjes en alle kruiden die weer opkomen. De bakken die binnen stonden met eigen gezaaide plantjes zoals tomaten, pepers, basilicum, knolselderij, rode bietjes, komkommer kunnen nu in de tuin gezet worden. Ik heb er voor gekozen om een aantal tomaten en pepers  “binnen” te laten staan omdat dit de opbrengst succesvoller maakt. Toch ook een aantal plantjes in de tuin gezet want wie weet krijgen we een lange warme zomer en dan doen de pepers, tomaten en de komkommers het ook super goed buiten. Ik merk dat ik elk jaar ruimte te kort kom want de sperzieboontjes moeten er nog in. Dan de spinazie er maar uit. Ook de aardappels zijn over een paar weken klaar, dan zaai ik daar nog wat veldsla. Elke keer weer puzzelen, ik maak een mooi schema in februari maar als ik daar nu naar kijk, klopt er niets meer van mijn plannen. Soms doe ik ook maar wat.

Tip: ik heb een klein kasje gekocht bij de Action en hier heel veel plezier van:IMG_1857

 

 

 25 februari 2016 :

Zo, de mest ligt weer op het landje. Stinkie stinkie was het wel zeg, lekkere verse oude koemest. Iedereen was er blij mee en boer Jan Beltman kon de trekker mooi de moestuin inrijden. Een beetje kalk erbij en wat zullen we weer mooie groente oogsten dit jaar. Ondertussen met elkaar de tuintjes nog even uitgemeten en kennis opgedaan over de behandeling van de grond. Blij met zo’n expert op landbouwgebied. De grote salie struik gescheurd en op verschillende plekken herplant zodat iedereen er plezier van heeft en kan plukken.salie

Toepassingen

 

Decoratief
Het blad staat goed in kransen en ruikertuiltjes.


Huishouden
Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.
De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft dieren- en kookluchtjes.

Cosmetisch
Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerende reinigingslotion. Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden. Het blad is ook te gebruiken bij mondspoelingen. Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger.

Medicinaal
Als geneeskruid gebruikt men de bladen en soms de bloeiende toppen. Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 ° C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.

Zaad van scharlei kan als aftreksel in oogwater gebruikt worden. Bier van de scharlei was ooit beroemd vanwege zijn bedwelmende eigenschappen. Van de vele saliesoorten worden rode en groene salie medicinaal het meest gebruikt.

Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel). Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta’s.

Recept voor Gorgelwater
1 theelepel bladeren met ¼ l. water overgieten.
20 minuten laten trekken.
filtreren.

Voor een werkwijze voor het maken van een thee, klik hier. en voor een werkwijze voor het maken van een tinctuur, klik hier.

Salie thee en saliewijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering door bijvoorbeeld een saliethee na een (overdadige) maaltijd te nemen. Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen.

Voor een werkwijze voor het maken van medicinale wijnen, klik hier.

Het blad bevat fyto-oestrogenen en kan daardoor worden gebruikt om een onregelmatige menstruatie en om overgangsklachten te behandelen. Bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie werkt koude thee het best, dosering 3 tot 6 maal daags een halve kop. Van de tinctuur dagelijks 2 tot 4 theelepels in water.

Er zijn veel tabletten en druppels verkrijgbaar voor overmatige transpiratie, het beëindigen van borstvoeding of tandvlees- en mondslijmvliesontsteking.

Salie vermindert hoesten en kou, en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee, eventueel met goudsbloem. Neem bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur.
Salie helpt ook tegen vermoeidheid voor of na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.

Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen.


Toepassingen met etherische olie.
Stoomdistillatie van de bloemen en bladeren levert een kleurloze tot lichtgele olie met een krachtig aroma. De olie vertoont overeenkomsten met vrouwelijke hormonen.
Ook voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn wordt de olie veelvuldig gebruikt.
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Salie wordt vaak samen met Tijm gecombineerd.

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Salie.

Bij aften, ontstekingen in de mond, gevoelig tandvlees
Meng 5 tot 10 druppels Salie in een glas water en gorgel hiermee 2 tot 3 keer per dag.

Bij zweetvoeten
10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.

Bij slecht helende wonden
Meng 3 druppels Salie en 3 druppels Tijm in een eetlepel St. Janskruid olie.
Smeer dit mengsel 2 keer per dag op de wonden.

Bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem
20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water.
Hiermee 1 tot 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen.

Bij insectenbeten
2 druppels Salie op een vochtig watje. Hiermee deppen of het watje op de beet/ steek leggen.

Bij griep, verkoudheid
20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen.
Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.

 

Ook de aardbeitjes verplaatst omdat je kans hebt op aaltjes als ze lang op dezelfde plek staan. Natuurlijk een beetje mest daarbij en natuurlijk nu al benieuwd naar de oogst. zelf heb ik een plan gemaakt, de tuin alvast ingedeeld op papier, waar wil ik welke groente planten en wanneer?  De komende tijd ook alvast in mijn nieuwe kleine kasje vast wat voor zaaien. En al mogen we niet teveel bloemen zaaien, ik verheug me wel op de kleuren en eetbare bloemen zoals goudsbloem en Oost indische kers die ik in april/mei kan zaaien. eetbarebloemen002Twee nieuwe gieters gekocht zodat we weer sproeikoppen hebben voor de tere jonge plantjes straks. Ook staan er nu een aantal zakjes zaad in de schuur voor algemeen gebruik. Leuk om te delen.

Je krijgt zo’n zin in het voorjaar als je lekker bezig bent in de moestuin, heerlijk.

 Steeds meer liefhebbers melden zich om volgend jaar ook zo’n heerlijk tuin te hebben waarbij je het hele seizoen groente uit je eigen tuintje kunt eten.

Aanmelden kan vanaf 1 januari 2016 , de contributie bedraagt 25 euro per jaar. De Stichting Molentuin vraagt u om ook mee te werken aan het onderhoud van de hele tuin, op deze manier kunnen wij de contributie laag houden.

 

Zaaikalender

 

Zaaikalender_0